Luitko jo: Kun ra­ken­nus­yh­tiö meni kon­kurs­siin, osak­kaat päät­ti­vät ra­ken­taa ker­ros­ta­lon loppuun omalla rahalla

Toimittajalta: Kuu­sa­mon asun­to­pu­laan kai­vat­tai­siin vuok­ra-asun­to­ja, mutta niitä ei ole vie­lä­kään saatu tehtyä

Eduskuntavaalit: Koil­lis­sa­no­mien vaa­li­ko­ne on avoinna – vielä ehdit löy­tä­mään sinulle so­pi­vim­man eh­dok­kaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Ui­ma­hal­li ja muut jul­ki­set tilat auki Kuu­sa­mos­sa vielä tiis­tai­na - Man­ni­nen: kau­pun­ki panee ohjeet täy­tän­töön kes­ki­viik­ko­na

Jouko Manninen kehottaa kuusamolaisia tekemään hankintoja, suunnittelemaan rakentamista ja käyttämään paikallisia palveluja, jotta yritykset selviävät kriisin yli.
Jouko Manninen kehottaa kuusamolaisia tekemään hankintoja, suunnittelemaan rakentamista ja käyttämään paikallisia palveluja, jotta yritykset selviävät kriisin yli.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen pitää hallituksen maanantaina antamia uusia ohjeita hyvinä.

- Onhan nämä vahvoja, poikkeuksellisia linjauksia, mutta ilmeisesti tähän tilanteeseen hyvin tarpeellisia. Olen tyytyväinen, että tuli kansalliset linjaukset, ettei jokaisen kunnan tarvitse näitä pohtia. Se parantaa epidemian rajoittamista. Yhtäaikaisesti kaikki toimii näiden mukaisesti, ei niin, että toisilla on tiukempia ja toisilla löysempiä.

- Minusta tämä oli vastuullinen ja hyvä päätös, Manninen sanoo.

Manninen ehti jo sunnuntaina toivoa kunnille yhteisiä ohjeita.

Hallituksen asettamat rajoitukset olivat Mannisen mukaan linjassa sen kanssa, mitä muissakin maissa on tehty.

"Minusta tämä oli vastuullinen ja hyvä päätös."
Jouko Manninen
Kaupunginjohtaja

Mannisen mukaan oli tärkeä linjaus, että varhaiskasvatus jatkuu ja lähiopetus taataan 3. vuosiluokkaan asti, jotta yhteiskunnan kannalta kriittisten työntekijöiden työssäkäynti on mahdollista.

- Kaupungin osalta on tärkeää, että varhaiskasvatus toimii ja 3. luokkaan asti opetus järjestyy yhteiskunnan kannalta tärkeitten työntekijöiden lapsille, että meidän toiminta ja yhteisö pystyy toimimaan.

- Se on tärkeä linjaus, etenkin kunnan osalta sitä sovelletaan mahdollisimman tarkkaan, Manninen sanoo.

Koululaisten vanhemmille lähetetään tiistaina tarkemmat toimintaohjeet.


Kuusamossa kaupungin johtoryhmä ja kaupunginhallitus kokoontuvat tiistaina tulkitsemaan valtioneuvoston linjauksia.

- Emme ole vielä nähnyt sitä asetusta, onko siellä jotakin yksityiskohtaisempia painotuksia. Laitamme keskiviikosta alkaen täytäntöön, Manninen sanoo.

Täten vielä kaupungin tiistaina julkiset tilat, kuten uimahalli, ovat avoinna.

Mannisen mukaan jäi vielä osin epäselväksi myös se, mitä 10 hengen julkisella kokoontumisella tarkoitetaan. Hallitus rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suosittelee välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

- Valtuuston kokouksen koollekutsumisen mahdollisuus joudutaan huomenna selvittämään. Voidaanko valtuuston kokous kutsua koolle.

"Meidän pitää tehdä parhaamme, että yritykset selviävät tämän vaikean jakson yli."
Jouko Manninen
Kaupunginjohtaja

Kaupunki ja yrittäjät kokoontuivat aiemmin maanantaina pohtimaan ratkaisuja tilanteeseen.

Mannisen mukaan tilanne on parempi niillä yrittäjillä, joiden palveluja tarvitaan kaikkina aikoina. Muun muassa vienti-, matkailu- ja kuljetusalan yrityksillä puolestaan tilanne on jo vaikea.

Kaupunki selvittää omalta osaltaan muun muassa maksuaikataulujen muutoksia ja hankintojen mahdollisia aikaistamisia edistääkseen paikallisesti yritysten tilannetta.

- Meidän pitää tehdä parhaamme, että yritykset selviävät tämän vaikean jakson yli.  Hankintoja on syytä tehdä, rakentamista kannattaa suunnitella. Ei pidä  kaikkea keskeyttää, se vain pahentaa tätä taloudellista kriisiä. Huomenna kaupungin osalta luonnollisesti pohdimme, miten kaupunki voi tätä taloudellista painetta helpottaa yritysten osalta.

Manninen kehottaa myös kuntalaisia käyttämään palveluja ja tekemään  hankintoja. Lisäksi hän kehottaa ihmisiä koittamaan pysyä kotona ja työssäkäyviä noudattamaan siellä erityistä huolellisuuta hygienian osalta.