Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ko­ro­na­ra­joi­tus­ten purku voi viedä lisää ihmisiä sai­raa­laan – to­den­nä­köi­ses­ti hel­mi­kuun lopulta läh­tien, sanoo Kuu­sa­mon tar­tun­ta­tau­ti­lää­kä­ri

Arkistokuvassa sairaalasänkyjä Kuusamon terveyskeskuksen päivystyksessä.
Arkistokuvassa sairaalasänkyjä Kuusamon terveyskeskuksen päivystyksessä.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon kaupungin tiistaina pitämän koronatiedotustilaisuuden viesti oli, että koronarajoitusten purkamisen myötä yksilön vastuu oman tartunnan ja vakavan tautimuodon riskin vähentämisessä kasvaa.

Koronaa on tälläkin hetkellä paljon enemmän kuin mitä tilastot näyttävät. Syynä on se, että lieväoireisia ei testata enää systemaattisesti.

Tartuntojen määrän ennakoidaan lisääntyvän, kun rajoituksia puretaan.

– Sairaanhoidon tarpeen lisääntyminen näkyy pienellä viiveellä. Todennäköisesti hoidon tarve lähtee nousemaan helmikuun lopulta lähtien, sanoi tartuntataudeista vastaava lääkäri Marika Käkelä.

– Tauti voi olla hyvinkin lieväoireinen, etkä voi tietää, oletko tartuttava vai et. Jokaisen kannattaa huolehtia rokotussuojansa kuntoon. Käsihygieniaohjeiden, maskisuositusten ja turvavälien noudattaminen on entistä tärkeämpää riippumatta siitä, onko rokotettu vai ei.

Maanantaina yhtään kuusamolaista ei ollut sairaalahoidossa koronatartunnan takia. Oulun yliopistosairaalassa heitä oli 13.

– Testatuista oireisista joutuu tällä hetkellä sairaalahoitoon alle yksi prosentti. Suurin osa sairaalahoitoa tarvitsevista on täysin rokottamattomia, Käkelä sanoi.

Tartuntamäärät näyttivät Kuusamossa tämän viikon alussa olevan edellisen viikon tasoa, mutta suuri osa tartunnoista jää siis tilastojen ulkopuolella.

– Ihmiset tekevät nyt ahkerasti kotitestejä ja jäävät ohjeistuksen mukaisesti omaehtoiseen karanteeniin viideksi vuorokaudeksi. Hoitaja kirjoittaa tarvittaessa todistuksen saman mittaiseksi ajaksi, Käkelä totesi.

Testauskäytännön muutos heijastuu osaltaan siihen, että entistä suurempi osuus otetuista koronatesteistä osoittautuu positiiviseksi. Tammikuussa osuus oli Kuusamossa noin 39 prosenttia. Koko viime vuoden aikana otetuissa testeissä positiivisia oli 9 prosenttia.

Tammikuun aikana potilastietojärjestelmään kirjattiin Kuusamossa 272 covid-19-diagnoosia. Lisäksi oli 11 todennäköistä tartuntaa eli niissä puuttui laboratoriovarmennus.

Keskiviikkona Kuusamotalolla tarjotaan koronarokotusta 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Rokotusaika on aamuyhdeksästä puoli kahdeksaan illalla. Kyseessä on "walk in -päivä" eli paikalle voi saapua ilman ajanvarausta.

– Tulevina viikkoina vastaavia rokotuksia järjestetään terveyskeskuksessa, toisen asteen kouluissa ja yläkouluissa ja ehkä jonkin kaupan aulassa, kertoi terveydenhoitaja Heidi Moilanen.

– Toisen asteen koulut tarkoittavat lukiota ja ammattikoulua ja yläkoulut Nilon ja Rukan yläkouluja. Yläkouluikäisistä jo oletetaan, että he osaavat itse päättää rokotuksestaan. Terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi, onko nuori kypsä tekemään päätöksen, Moilanen sanoi.

Lue tästä koronarokotuksista Kuusamossa kaupungin verkkosivulla. Sivulta voi nähdä esimerkiksi, että 12–15-vuotiaista kuusamolaisista oli kaksi rokoteannosta saanut 73,7 prosenttia. Sivu on päivitetty 30. tammikuuta.

Viime viikolla Kuusamossa tilastoitiin 40 koronatartuntaa. Tiistain tiedotustilaisuudessa ei ollut tietoa siitä, mikä osuus tartunnoista oli lapsilla ja nuorilla. Marika Käkelä totesi, että lasten koronatestit on tehty ja hoito järjestetty valtaosin kotona.

Va. sivistystoimenjohtaja Anne Koski-Heikkinen sanoi, että Kuusamossa koululaisista on ollut tammikuun aikana poissa koulusta noin kymmenesosa.