Kokeilu: Tekoäly uutisoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

TOIMITTAJALTA: Len­to­pal­lo­ke­vään rat­kai­su­het­ket lä­hes­ty­vät – Pölkky Kuu­sa­mon vä­him­mäis­ta­voit­tee­na run­ko­sar­jas­sa pitää olla kol­man­nen sijan säi­lyt­tä­mi­nen

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Noin tunnin säh­kö­kat­ko pimensi yli 24 000 ta­lout­ta Koil­lis­maal­la – Carunan mukaan syynä oli suo­jaus­tek­nii­kan väärä toi­min­ta

Sähköt olivat poikki Koillismaalla yli 24 000 taloudelta noin tunnin ajan maanantai-iltana. Sähkökatko alkoi hieman yhdeksän jälkeen illalla.

Koillismaan sähköverkoista vastaavan Carunan häiriökartan mukaan Pohjois-Suomessa sähköttä oli pahimmillaan yhteensä 24 396 yhtiön asiakasta.

Caruna tiedotti myöhään illalla, ettei se ollut heti selvillä katkon syystä.

– Sähkökatkon tarkasta syystä ei ole vielä tietoa. Alueella on huoltotöiden takia poikkeuskytkentätilanne. Sähköt on nyt saatu palautettua ja selvitämme vian syytä,  käyttötoiminnasta vastaava johtaja Jörgen Dahlqvist kertoi illan tiedotteessa.

Tiistaina aamupäivästä Carunalta kerrottiin, että  kyse oli verkon suojauksen väärästä toiminnasta.

– Tekniikan toimiessa oikein kyse olisi ollut vain noin puolen sekunnin ohimenevästä katkosta. Nyt siitä tuli isompi,  Dahlqvist kertoi aamupäivästä.

Verkon alueella on meneillään rakentamistöitä joissa uutta asiakasta liitetään verkkoon. Sen vuoksi verkko ei ole ollut hänen mukaansa normaalitilassa.

Energiateollisuus ry:n Sähkökatkokartta-sivuston mukaan sähköt olivat kello 21.30 aikaan poikki Kuusamossa 15 767 asiakkaalta, Posiolla 3439 asiakkaalta, Taivalkoskella 2934 asiakkaalta ja Pudasjärvellä 2240 asiakkaalta.

Vika saatiin Carunan mukaan korjattua pääosin korjattua kello 22 mennessä. Vielä hieman ennen kello kymmentä sähköttä Pohjois-Suomessa oli reilut 5 000 taloutta.

7.6. kello 10.57: Päivitetty Carunan kommentit vian syystä.