Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Koil­lis­sa­no­mat tästä!

Pää­kir­joi­tus: Ko­ro­na­vi­rus näytti hurjan nä­ky­män: täl­lai­nen on Koil­lis­maa ilman mat­kai­lua

-
Kuva: Mikko Halvari

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on tehty jo suuria toimia. Maan rajat ja julkiset tilat on suljettu, väki on määrätty etätöihin, ihmisiä on kehotettu pysymään kodeissaan ja välttämään matkailua.

Uusia rajoituksia on tulossa. Ravintolat saavat pian myydä ruokaa enää mukaan otettavaksi. Liikennettä ollaan rajoittamassa Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Suomessa on varmistettu jo 880 koronavirustartuntaa, mutta todellinen tartunnan saaneiden määrä on huomattavasti suurempi, sillä vain osa pystytään testaamaan. Keskiviikkona viruksen vuoksi oli tehohoidossa yli 20 potilasta. Epidemia on vasta alussa osassa maata, eikä toisissa ole edes yhtään tartuntaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi keskiviikkona, että koronaviruksen vuoksi lomautusuhan alla  on noin 209 000 henkilöä, mikä on peräti kahdeksan prosenttia työllisistä.

Koillismaallakin useat yritykset ovat kertoneet lomautustarpeistaan. Myös kaikki alueen kunnat arvioivat joutuvansa lomauttamaan.

Rajuiten isku on alkuvaiheessa kohdistunut matkailu-, ravitsemus- ja palvelualaan.

Koronaviruksen mukanaan tuomat poikkeusolot tarjoavat hurjan näkymän siihen, millainen Koillismaa olisi ilman matkailua.

Hiihtokeskus on suljettu, ohjelmapalveluyrittäjiltä puuttuu asiakkaat, ravintoloista suurin osa kiinni. Jopa joka päivä auki oleva Zone joutui sulkemaan. Erikoistavaraliikkeissä asiakkaat ovat vähentyneet puoleen tai enemmänkin.

Kuusamossa on toki yhä arvioiden mukaan jopa tuhansia mökkiläisiä, eivätkä läheskään kaikki vuokrattavana olevat asunnot eivätkä huoneistot ole tyhjillään. Silti kylä on tyhjä.

Joka viides kaupungin työpaikoista on matkailussa ja ympärivuotisia työpaikkoja on alalla yli 700. Kaikkiaan matkailu tuo Kuusamon aluetalouteen vuosittain 126 miljoonaa euroa.

Vähittäiskauppa työllistää yli 400 henkilötyövuoden verran, ja moni näistä työpaikoista riippuu turistien tuomista euroista. Näissä luvuissa on otettu huomioon myös matkailun kerrannaisvaikutukset.

Jos matkailua ei olisi, meillä olisi satoja työpaikkoja ja yrityksiä vähemmän. Erikoistavarakauppoja, saati sitten marketeita ei olisi tässä määrin. Myös tekemistä saisi hakea. Omasta elokuvateatterista tai suosituimpien artistien keikoista tai olisi turha haaveilla.

Tällaisen kriisin osuessa kohdalle voi olla onnellinen siitä, että kaikkea ei ole rakennettu vain matkailun varaan.

Kuusamossa metsäsektori työllistää yli 350 henkilötyövuoden edestä. Alan liikevaihto oli vuonna 2017 yli 200 miljoonaa euroa.

Kuusamon suurimmilla yksityisillä työnantajille Pölkyllä ja Kuusamon Hirsitaloilla toiminta on pyörinyt myös poikkeusoloissa. Sen merkitys on erittäin suuri.

Myös alkutuotanto ja elintarvikesektori on Kuusamossa merkittävä. Vuonna 2017 alan liikevaihto oli 44 miljoonaa euroa ja  töitä riitti yli 200 henkilötyövuoden edestä.

Jos joku on hyvää niin, se että puhtaan ja huoltovarman kotimaisen ruuan arvostus nousee nyt arvoon, jonka se ansaitsee.


Oikaisu 2.4.2020 klo 16.46: Jutussa matkailualan tunnusluvut oli kerrottu kerrannaisvaikutuksineen, kun muiden alojen luvuissa kerrannaisvaikutuksia ei ollut otettu huomioon.

Lisäksi matkailun tunnusluvut olivat vuodelta 2015. Tuoreimpien, vuoden 2017 tilastojen mukaan matkailuala työllisti 591 henkilötyövuoden verran ja matkailun välitön tulo oli 113 miljoonaa euroa. 16 prosenttia yksityisen alan työpaikoista on matkailussa.