Luitko jo: Kun ra­ken­nus­yh­tiö meni kon­kurs­siin, osak­kaat päät­ti­vät ra­ken­taa ker­ros­ta­lon loppuun omalla rahalla

Toimittajalta: Kuu­sa­mon asun­to­pu­laan kai­vat­tai­siin vuok­ra-asun­to­ja, mutta niitä ei ole vie­lä­kään saatu tehtyä

Eduskuntavaalit: Koil­lis­sa­no­mien vaa­li­ko­ne on avoinna – vielä ehdit löy­tä­mään sinulle so­pi­vim­man eh­dok­kaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Pää­kir­joi­tus: Yrit­tä­jäm­me tar­vi­se­vat nyt apua – ku­lu­te­taan pai­kal­li­siin yri­tyk­siin, ei ul­ko­mai­siin verk­ko­kaup­poi­hin

-
Kuva: Mikko Halvari

Suomi ottaa tänään ensimmäistä kertaa rauhan aikana käyttöön valmiuslain. Poikkeusolot ovat jo voimassa.

Hallituksen maanantaina esittämä, 19-kohtainen listaus toimenpiteistä koronaviruksen torjumiseksi tuo suuria muutoksia kaikkien suomalaisten elämään. Se edelleen tiukentui tiistaina. Hallituksen tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että yhä uusia toimia voidaan ottaa käyttöön tilanteen niin vaatiessa.

Sosiaalisessa mediassa nousi jo maanantaina keskustelu siitä, ovatko matkailijat nyt tervetulleita Koillismaalle. Normaalioloissa meillä käy monenlaisia vieraita: ulkomailta kerran elämässään tulevista turisteista mökillään suurimman osan vuodesta asuviin kaksoiskuntalaisiin. Huippusesongin aikaan Kuusamon väkiluvun on laskettu kolminkertaistuvan.

On yleinen ajatus, että Kuusamon palvelut on mitoitettu isolle matkustajamäärällemme. Kaupallisesti toimivia palveluita tämä toki koskeekin. Ei meillä ole kahta markettia, Rukan ravintoloista nyt puhumattakaan, vain meitä vakituisia asukkaita varten.

Terveydenhuollossa matkailijoita ei kuitenkaan ole huomioitu yhtä isosti. Ylilääkäri Hanna Raittisen mukaan Kuusamon tereyspalvelut on mitoitettu vakituisille asukkaille, eli 15 000 hengelle.

Matkailijoiden suuren määrän vuoksi tästä määrästä on kuitenkin varattu isompi osa päivystykseen. Turisteille sattuu paljon haavereita.

Jos päällä olisi sekä koronavirusepidemia että kiivas matkailusesonki, eivät resurssit riittäisi kaikkien hoitamiseen, Raittinen arvioi. Jo nyt on kerrottu, että kiireetöntä hoitoa tarvitsevien pitää odottaa epidemian jälkeistä aikaa.

On kuitenkin täysin turha huoli, että Kuusamoon saataisiin kiivaimman sesongin kaltaista matkailijapiikkiä. Päin vastoin.

Matkailijoissa on käynyt jo kato ja tilanne tulee yhä pahenemaan. Matkailussa on yli 700 ympärivuotista työpaikkaa henkilötyövuosina. Liian moni koillismaalainen on nyt vailla palveltavia asiakkaita ja sitä myöten kassaan kilahtavia euroja. Todellisia vaikeuksia on edessä.

Matkailun lisäksi poikkeusoloista tulevat kärsimään muun muassa vienti- ja kuljetusalan yritykset, vaikka Kuljetusliike Kantola & Koramolla hamstrausinto olikin aluksi lisännyt kuljetuksia.

Yrittäjämme tarvitsevat nyt apuamme.

Kun meidän pitää rajoittaa tekemistämme ja keskittää elämä nyt kotiin, ei kannata kuitenkaan siirtä kaikkea kuluttamista maailmalle.

Kansainvälisiin verkkokauppoihin käytetyt eurot ovat pois aluetaloudesta, johon tulee jo kriisin myötä todella iso lovi.

Tehdään voitavamme, ja kulutetaan mahdollisuuksien mukaan paikallisiin palveluihin ja tuotteisiin, toki viranomaisten asettamat rajoitukset huomioiden.

Meiltä länsimaisen demokratian kasvateilta vaaditaan nyt täysin uudenlaista ajattelua. Joudumme sopeutumaan siihen, mitä ylhäältä määrätään.

Pinna voi olla kireällä. Pidetään toisistamme huolta.