RIKOKSET: Laiton ra­han­ke­rää­jä voi tulla ovelle

Viikon kysymys: Mitä odo­tuk­sia sinulla on lop­pu­syk­syn suh­teen? – Vastaa viikon ky­sy­myk­seen

Toimittajalta: Jatkuva kiire ei ole hyväksi ke­nel­le­kään

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi + Lehti 4 kk vain 59 €, tilaa tästä!

Pitikö se nyt tuokin puu kaataa? – Kuu­sa­mon kes­kus­tan uusi ilme saattaa tu­le­vai­suu­des­sa näyttää ihan hyvältä


-
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon keskustaa uudistetaan kovalla vauhdilla. En nyt puhu siis poliittisesta puolueesta vaan ihan tästä taajama-alueesta. Koneet ja laitteet ovat möyhineet Neljäntienristeyksen mullin mallin. Vaan eipä siinä mitään. Saattaahan tuo olla, että ajan myötä tuosta keskusta-alueesta tulee ihan hieno. Aika näyttää.

Se vaan tässä uudistusvimmassa on vaan meinannut hieman meikäläistä harmittaa, että on pistetty puita nurin urakalla. Kyllähän tuo vähän tylyltä näyttää, kun Kitkantieltäkin on moni puu kaadettu ja tilalla on pelkkiä kantoja. Samoin on tuossa Ouluntien suunnalla. Vai mikä lie Ouluntaival se nykyään onkaan.

Puiden kaataminen näyttää aiheuttaneen jonkin verran keskustelua sosiaalisessa mediassa. Sellaistakin on esitetty, että puut alkoivat jo olla siinä kunnossa, että niiden kaataminen alkoi olla välttämätöntä. Sitä nyt en osaa sanoa varmaksi, että oliko nuo puut sitten kaadettava juuri nyt. Luulenpa, että olisi nuo varmaan voinut vielä jättää pystyyn. Tuskin nuo nyt ihan heti olisivat kaatua rojahtaneet keskelle tietä. No nytpä ei sitäkään tarvitse pelätä.

Kuusamon keskusta ei tällä hetkellä ei kieltämättä kovin kauniilta tällä hetkellä näytä. Tosin ei se nyt välttämättä mikään kaunistus ole ollut aikoihin. Onhan se toisaalta ihan hyvä, että välillä uudistetaan. Meikäläiselle olisi nyt välttänyt tuo Neljäntienristeys ihan sellaisenaan kuin olen sen tottunut vuosien ja vuosikymmenten saatossa näkemään ja kokemaan liikennevaloineen kaikkineen. Ehkäpä sitä sitten, kun tieremontti valmistuu ja aikaa kuluu muutama vuosi, niin alkaa jo meikäläisenkin silmä tottua uuteen. Sen näkee sitten.

Sen mitä olen tuossa vilkaissut suunnitelmia ydinkeskustan remontista, niin kyllähän tuo kieltämättä sitten valmiina tulee näyttämään ihan hienolta. Tiedä sitten näyttääkö tuo jopa liian hienolta tavallisen koillismaalaisen silmään. Se on sitten arvoitus, että miten esimerkiksi matkailijat tulevat löytämään uuteen, ehkä jopa nykyaikaiseenkin, keskustaan. Luulen, että eiköhän tuota aina joku turistikin ohikulkumatkallaan piipahda ydinkeskustan kautta. Saattaapa sitä sinne joku jäädä vaikka pidemmäksikin aikaa majailemaan. Mistä tuota koskaan tietää. Se on kuitenkin selvää, että pelkästään katukuvaa niin sanotusti modernisoimalla ei saada Kuusamon taajama-aluetta elävöitettyä. Ihmisiä sinne pitää saada. Sopivassa määrin pitää olla vilskettä ja vipinää niin paikallisten kuin myös turistien aiheuttamana.  Se ei riitä, että joskus joku poro kulkee pitkin Neljäntienristeyksen uutta liikenneympyrää. Kuusamon keskustassahan nimittäin on hyvä mahdollisuus nähdä porojakin. Niille paikalle mahdollisesti löytäville turisteillehan sellainen olisi varmasti elämys. Paikallisille ei niinkään.

Ja kaadetuista puista sanon sen verran vielä, että tokihan sitä uusiakin puita tullaan varmasti keskustassa näkemään sitten, kun remontti on valmis. Ainakin noissa kuvissa on joitakin puita näyttänyt olevan. Nekin sitten varmaan omalta osaltaan lisäävät viihtyisyyttä.