Joko luit: Aino, 10, Kuu­sa­mos­ta lähtee Hel­sin­kiin lasten omiin "Linnan juh­liin"

Minne mennä: Free­sty­le­hiih­toa Ru­kal­la, jou­lu­lau­lu­ja ja -myy­jäi­siä – katso tästä Koil­lis­maan menot

Päätoimittajalta: Muis­te­taan näin lä­hes­ty­vän joulun alla, että ku­lut­ta­mis­ta tär­keäm­pää on vä­lit­tä­mi­nen

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Toi­mit­ta­jal­ta: Uusia avauk­sia tar­vi­taan Koil­lis­maal­le – Pellot kas­va­maan pe­ru­naa, man­sik­kaa, tyrniä, viljaa ja he­ru­koi­ta. Ja ve­si­pul­lot­ta­mo Koil­lis­maal­le

-
Kuva: Mikko Halvari

Korona-ajankin keskellä on uskottava parempaan huomiseen, ja uskallettava elää ikään kuin etupainotteisesti niin, että valmisteilla ja ehkäpä jo valmistunutkin rokote koronaan tukehduttaa koronapandemian maailmalla.

Uusien avauksien ideamyllyä pitää nyt pyörittää täysillä, Koillismaa tarvitsee uusia elinkeinopoliittisia avauksia. Kun jossakin vaiheessa koronapandemia on voitettu ja elämä palaa korona-ajan jälkeiseen aikaan, ihmisten muuttohalu maaseudulle todennäköisesti kasvaa, siitä on jo nyt merkkejä: lähes viikoittain lehdissä on ilmoituksia, joissa halutaan ostaa taloja eri puolilta Koillismaata ja Lappia.

Se, että onko korona vaikuttanut ihmisten arvoihin ja mahdolliseen muuttohaluun maaseudulle, selviää vasta tulevina vuosina, kun tutkijat pääsevät asiaa selvittämään. Se on ainakin lähes varmaa, että koronan takia kunnissa, kaupungeissa ja yrityksissä vallalla ollut etätyö tulee ainakin jossakin määrin jäämään pysyväksi myös koronapandemian loputtua.

Koronan seurauksena ihmisten ajatusmaailma, arvot ja käyttäytyminen saattavat hyvinkin muuttua niin, että yhä enemmän varsinkin suurkaupungeissa oravanpyörässä pyörivistä moni ajattelee seesteisempää elämää maaseudulla, maaseudun tuomaa turvallisuutta, puhdasta ruokaa, puhdasta vettä ja puhdasta luontoa. Näin uskon ajattelevan ainakin monen lapsiperheen.

Yhtenä uutena avauksena koko Koillismaa voisi ryhtyä houkuttelemaan paluumuuttajia, nimittäin monilta työpaikoilta väkeä siirtyy kiihtyvää tahtia eläkkeelle, ja jostain uusia olisi saatava tilalle. Monia aloja jo nyt vaivaa työvoimapula, näin on esimerkiksi hoitoalalla.

Ja entäpä monet yritykset, joissa yrittäjä on siirtymässä eläkkeelle, ja jostain pitäisi löytää jatkaja. Olisi todella valitettavaa, jos kannattavia yrityksiä jouduttaisiin sen vuoksi lopettamaan, ettei löydy jatkajaa?

Itse uskon lähiruuan suosion lisääntymiseen, alalle tarvitaan tulevaisuudessa yrittäjiä valmistamaan lähiruokaa. Kun tiedossa on ilmastonmuutoksen vaikutukset eteläiselle pallonpuoliskolle, jossa viljelyä ei voida pian enää harjoittaa missään, katseet kääntyvät pohjoiselle pallonpuoliskolle, ja esimerkiksi Suomeen.

Ruuan tuotannon loppumisesta eteläiseltä pallonpuoliskolta on varoittanut myös Luonnonvarakeskus, jonka mukaan jokainen maa joutuu tulevaisuudessa nykyistä enemmän satsaamaan omaan ruuantuotantoonsa ja huolehtimiseen omavaraisuudesta.

Siispä nyt Koillismaan pellot kasvamaan esimerkiksi perunaa, mansikkaa, tyrniä, viljaa ja herukoita. Ja kaikki viisaat päät yhteen, mitä uusia hyödykkeitä voitaisiin valmistaa puusta?

Ja vielä yksi idea, joka perustuu tutkimustuloksiin. Nimittäin tutkijoiden mukaan jo vuoteen 2025 mennessä kaksi kolmasosaa maailman väestöstä asuu alueella, jossa on pulaa juomavedestä.

Koillismaa on ilmasta käsin kuin järvien ja lampien saartama. Siispä vesipullottamo Koillismaalle.