Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Joko luit: Pal­lo-Kar­hu­jen edustus aloit­taa jo pian val­mis­tau­tu­mi­sen ensi kauteen – Kai Puonti jatkaa pää­val­men­ta­ja­na

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Ko­ro­na­ti­lan­ne on Kuu­sa­mos­sa ta­saan­tu­nut, mutta ryöp­säyt­tää­kö jou­lu­lo­ma sen uu­des­taan? – "Jos nenä vuotaa tai kurkku on kipeä, niin ei oi­rei­se­na läh­det­täi­si sinne isoon suvun ko­koon­tu­mi­seen"

Kuusamon kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Marika Käkelä pitää hyvin mahdollisena, että koronatilanne ryöpsähtää Kuusamossa uudelleen joulun jälkeen.

Miten joulun aika vaikuttaa koronatartuntoihin? Koulujen joululoma on Kuusamossa, Taivalkoskella ja Posiolla 23.12.2021–9.1.2022.
Miten joulun aika vaikuttaa koronatartuntoihin? Koulujen joululoma on Kuusamossa, Taivalkoskella ja Posiolla 23.12.2021–9.1.2022.
Kuva: Mikko Halvari

–Yksityistilaisuudetkin suositellaan pitämään mahdollisimman pieninä. Jos nenä vuotaa tai kurkku on kipeä, niin ei oireisena lähdettäisi sinne isoon suvun kokoontumiseen vaan pysyttäisiin oman perheen kanssa, Käkelä sanoi kaupungin tiedotustilaisuudessa.

Käkelä vertaa joululoma-aikaa koulujen syyslomiin, joiden jälkeen koronatartunnat lisääntyivät Kuusamossa selvästi. Leviäminen pysähtyi muun muassa karanteenien ansiosta, mutta tartunnat jatkuivat perheiden sisällä ja tartuntamäärät pysyivät korkealla monta viikkoa.

–Syyslomalla kuusamolaisia todennäköisesti matkaili muualla Suomessa ja muualta tultiin Kuusamoon vierailuille. Tartunnat lisääntyivät, kun ihmiset olivat normaalissa tekemisissä sukulaisten ja tuttujen kanssa. Oli myös yksittäisiä tartuntaketjuja, joiden taustalla oli harrastukseen liittyvä reissu eri paikkakunnalle, Käkelä sanoi.

Matkailijoita joulusesonki on jo tuonut ja tuo Kuusamoon paljon ulkomailta. Suomeen saapuvien matkustajien tulee esittää todistus hyväksytystä koronarokotesarjasta, kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronataudista tai ennen saapumista tehdystä negatiivisesta koronatestistä.

Joulukuun alussa Kuusamon lentoasemalla tarkastettiin tilannekuvan muodostamiseksi matkailijoita viisi lentokoneellista, ja vain yksi henkilö ei täyttänyt näitä vaatimuksia.

Tarkastuksia jatketaan pistokokein.

– Matkailuyrittäjille olemme antaneet ohjeistusta, miten toimitaan, jos matkailija sairastuu Kuusamossa ollessaan. Yrittäjät ovat edelleen jakaneet tietoa eteenpäin Kuusamoon saapuville matkailijoille, Käkelä kertoi.

Uusien tartuntojen määrä Kuusamossa on vakiintunut puoleenkymmeneen yhtä päivää kohden. Koulujen poissaolomäärät ovat pienentyneet lähes normaalitasolle.

Torstaina uusia tartuntoja Kuusamossa ja Posiolla ei rekisteröity. Taivalkoskella rekisteröitiin yksi tartunta. Suhteellista tartuntojen määrää mittaava ilmaantuvuusluku on Taivalkoskella ollut tällä viikolla korkeampi kuin Kuusamossa. Torstaina se oli Taivalkoskella 408, Kuusamossa 279 ja Posiolla 32.

Sairaalahoidossa oli torstaiaamuna koronatartunnan takia yksi kuusamolainen. Ikäihmisiä hoitavan, kaupungin ylläpitämän Katrinkodin tartuntarypäs on rauhoittunut. Seviset Oy:n Kiviharjun palvelutalossa tuli vielä viime viikonlopunaikana esiin muutamia uusia tartuntoja, tiedotustilaisuudessa kerrottiin.

Jäljitystyö Kuusamossa on Marika Käkelän mukaan hyvin ajan tasalla, toisin kuin monessa muussa kunnassa.

Koronan leviämisen hillitsemiseksi Pohjois-Pohjanmaan aluehallintovirasto on antanut rajoituksia, jotka koskevat yleisötilaisuuksia ja julkisia tiloja. Rajoitusten vaikutusten odotetaan näkyvän viikon, parin kuluttua.

Avi määräsi muun muassa, että 7.–31. joulukuuta asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Suosituksia joulun ajalle

Joulunakaan ei tule oireisena tavata ihmisiä vaan pitää pysytellä kotosalla.

Erityisesti rokottamattomien kannattaa välttää joulun aikanakin useiden henkilöiden yhteen kokoontumisia. Mieluummin joulua kannattaa viettää pienellä porukalla perhepiirissä.

Rokotettujenkin on suositeltavaa pitää kokoontumiset mahdollisimman pienimuotoisina.

Erityisesti tavattaessa ikäihmisiä kannattaa kyläilyjen yhteydessä herkästi harkita suunenäsuojuksen käyttöä. Muitakin virustauteja on liikkeellä, ja iäkkäät ovat kohonneessa riskissä myös muun muassa rs-virustartunnan saadessaan.

Hyvä käsihygienia tulee muistaa myös jouluna.

(Lähde: Marika Käkelä, Kuusamon kaupunki 9.12.2021)

Koronarokotuksia Kuusamossa otetaan nyt runsaasti, kertoi terveydenhoitaja Heidi Moilanen. Kuntalaisille annetaan eniten kolmatta ja myös ensimmäistä rokoteannosta. Muidenkin kuntien jäseniä, jotka oleskelevat Kuusamossa pidempään, rokotetaan.

Joulukuun aikana aletaan tarjota 5–11-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien rokotuksia, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut. Kaupunki tiedottaa järjestelyistä ja aikatauluista lähiaikoina. Rokote on maksuton ja vapaaehtoinen.

– Lapsia koskevat samat riskit kuin aikuisia. Lapsilla elimistön puolustuskykyä alentavat erityisesti krooninen keuhkosairaus, diabetes, ylipaino, immuunipuutostilat, syöpäsairaudet tai lääkitykset, Marika Käkelä sanoi.

Kolmansia rokotteita tarjotaan kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun toisesta annoksesta on täyttänyt 5–6 kuukautta. Rokotukseen voi varata ajan sähköisesti osoitteesta https://kuusamo.eaika.fi/koronarokote tai puhelimitse maanantaista torstaihin kello 10–14 numerosta 040 860 8313.

Rokotuspaikkoina ovat RokotusCenter Kitkantie 30:ssa, Kuusamotalo ja ikäihmisille myös Porkkapirtin seniorineuvola.

– Kuusamotalolla järjestetään tammikuussa yleinen rokotuspäivä. Siinä saadaan menemään varmaan satoja annoksia, Heidi Moilanen sanoi.

– Nyt valitaan, kohdataanko koronavirus rokotettuna vai ilman rokotusta. Tämä on ehkä kantanut monta asiakasta hakemaan sitä ensimmäistä annosta, Moilanen sanoi.