Las­ket­te­lu­kurs­sil­le il­moit­tau­tui 60 op­pi­las­ta ja se on suo­sios­taan huo­li­mat­ta la­jis­saan vii­mei­nen - lain tiukka tul­kin­ta ei saa estää kou­lu­jen mak­sul­li­sia retkiä

-
Kuva: Mikko Halvari

Kouluissa on nyt uhattuna yksi merkittävä kasvatuksen muoto. Maksullisten leirien ja retkien järjestäminen ei näytä enää mahdolliselta.

Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen antoi viime syksynä kolme kanteluratkaisua, joiden mukaan perusopetus on yksiselitteisesti maksutonta. Jokaisella pitää olla oikeus osallistua opetukseen yhdenvertaisesti ilman lisämaksua.

Perusteet ratkaisuun löytyvät niin perustuslaista, perusopetuslaista, yhdenvertaisuuslaista kuin YK:n Lasten oikeuksen sopimuksestakin.

Tarkoitus ratkaisujen takana on varmasti hyvä. Ei ole oikein, että osa oppilaista joutuu jäämään ulkopuolelle, jos koulu järjestää maksullisia retkiä tai leirikouluja.

Mutta mitä koululaisilta jää kokematta, kun lakia tulkitaan näin tiukasti?

Taloudellisesti Rukakeskukselta jää saamatta noin 5 000 laskupäivää. Koululaisten määrä tunturin kokonaiskävijöistä on ollut noin prosentin luokkaa.

Laskettelupäivä koulun kanssa Rukalla on maksanut vuokravälineineen ja hissilippuineen kuusamolaisille noin 30 euroa. Jos perhe vie lapsen rinteeseen, pelkästään hissilippu tulee kalliimmaksi. Kuusamossa lisäksi koulu on maksanut bussikuljetukset.

Nilon koululla järjestetylle laskettelukurssille on ilmoittautunut 60 kahdeksasluokkalaista. Se on melkoinen määrä ja kertoo suuresta suosiosta.

Nilolla on panostettu muutenkin tosissaan siihen, että koululiikunnasta jäisi traumojen sijaan elämyksiä. Valinnaisliikunnan tunneilla käydään keilaamassa (hinta 7,5 euroa), ratsastamassa (10 euroa) ja melomassa (5 euroa). Miten muuten nuorella, varsinkaan vähävaraisen perheen nuorella, on mahdollisuus kokeilla kivoja lajeja tällaisilla maksuilla?

Uusi linjaus tuo mukanaan myös toisenlaisen yhdenvertaisuuteen liittyvän huolen. Kun koulun ulkopuolelle suuntautuvat retket jäävät pois, opiskelu tapahtuu yhä enemmän koulun seinien sisäpuolella. Pois jää esimerkiksi Nilon koulun eräkurssi, jossa vietetään viikonloppu kansallispuistossa ja yövytään luonnon helmassa.

Kaikkia nuoria lukuaineiden opiskelu ei jaksa kiinnostaa. Kun koulupäivään ja lukuvuoteen sisältyy muutakin, antaa se sinniä kestää välillä puuduttavatkin päivät sekä mahdollisuuden loistaa heille, joiden lahjakkuus löytyy luonnosta tai liikunnasta.

Tilanteeseen on ainakin kaksi mahdollista ratkaisua. Ensimmäisessä katseet kääntyvät koulun ja sitä myöten kunnan suuntaan. Voitaisiinko oppilailta periä vapaaehtoinen maksu, jonka maksavat ne vanhemmat, jotka pystyvät? Lopuille kunta tarjoaisi retken museoon, laskettelemaan tai keilaamaan. Valtaosa vanhemmista maksaisi varmasti mielellään siitä, että välillä puuduttavaan koulutyöhön tulee vaihtelua.

Toinen liittyy lainsäädäntöön. Lakimuutoksen avulla kouluille voidaan antaa mahdollisuus järjestää myös maksullisia retkiä.