ANSIOMERKIT: Katso ketkä Kainuun rajalta saivat an­sio­mer­kin vuo­si­päi­vä­nä

Eduskuntavaalit: Koil­lis­sa­no­mien vaa­li­ko­ne avautui – löydä sinulle sopivin ehdokas

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Koillissanomat 2 kk 39,90 euroa

Mil­lai­nen ko­ro­na­ti­lan­ne Kuu­sa­mos­sa on, miten kan­nat­taa toimia, milloin ka­ran­tee­ni ja tes­taa­mi­nen on tar­peen? Pe­rus­tur­van asian­tun­ti­jat vas­taa­vat – "Tau­dil­le on voinut ja voi jat­kos­sa­kin al­tis­tua missä ta­han­sa, missä ihmisiä ko­koon­tuu"

Kuusamon terveyskeskuksessa on hoidettu joitakin koronapotilaita.
Kuusamon terveyskeskuksessa on hoidettu joitakin koronapotilaita.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamossa todettiin 1.–11. marraskuuta välisenä aikana jo noin 120 koronatartuntaa. Ne ovat olleet aivan valtaosin lapsilla ja rokottamattomilla aikuisilla.

Kaupungin perusturvajohtaja Pirkkoliisa Pohjola ja tartuntataudeista vastaava lääkäri Marika Käkelä rauhoittelevat kuntalaisia ja kannustavat koronaturvalliseen käyttäytymiseen arjessa sekä rokotusten ottamiseen niitä, joilta rokotus vielä puuttuu.

Uusia tapauksia Kuusamossa ilmenee Käkelän arvion mukaan nyt 10–20 kappaleen päivävauhtia.

Ilmaantuvuusluku, joka kertoo kahden viikon aikana tulleiden tartuntojen määrän 100 000 asukasta kohden, oli Kuusamossa torstaina iltapäivällä 319, Taivalkoskella 51 ja Posiolla 0 (nolla).

Karanteeniin on määrätty muutamia satoja kuusamolaisia. Karanteenissa pitää välttää kontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Karanteeni kestää yleensä 10 päivää.

Kuntakohtainen tilasto koronatilastot.fi/fi/kunnat/-sivulla laahaa jäljessä tilastointiviiveen takia. Kuusamossa jo käynnissä oleva tautiryöppy näkyy siinä selvemmin lähipäivinä.

Ihan kaikki Kuusamossa testeissä todetut infektiotapaukset eivät tule Kuusamon lukuihin. Matkailijoiden ja Kuusamossa keikkatyössä olevien tartunnat kirjataan heidän kotikuntiinsa.

– Positiivinen testitulos on saatu täällä vain muutamilta sellaisilta, joiden kotikunta on jotakin muuta kuin Kuusamo, Marika Käkelä kertoi torstaina.

Loppukesällä koronan sairastaneet ulkomaalaiset marjanpoimijat tilastoitiin testikunnan mukaan Kuusamoon, koska heillä ei ollut suomalaista kotikuntaa.

Sairaalahoidossa oli torstaina viisi Kuusamossa tartunnan saajaksi todettua, osa heistä terveyskeskuksessa ja osa Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

– Kaikilla, joiden tartunta on vaatinut sairaalahoitoa, taustalla on korkea ikä ja perussairauksia tai vakavan tautimuodon riskitekijöitä. Osa sairaalaan joutuneista on rokottamattomia. Lapset harvoin tarvitsevat minkäänlaista sairaalahoitoa, Käkelä sanoo.

Yksittäisiä tartuntoja on ollut myös kahdesti rokotetuilla.

– Erityisesti ikäihmisillä kakkosannoksesta alkaa olla sen verran aikaa, että rokotuksen vaikutus on ehtinyt vähän hiipua. Mutta edelleen on nähtävissä, että kaksi rokotetta suojaa vakavammalta tautitilalta, Käkelä sanoo.

Kaupunki tiedotti 6. marraskuuta, että Kiviharjun Palvelutalossa todettiin koronatapauksia edellisenä päivänä. Tartuntojen minimoimiseksi vierailut palvelutaloon kiellettiin toistaiseksi. Käkelän mukaan palvelutalon väki on ollut rokotettua, mutta pitkä aika rokotuksesta ja terveydelliset riskitekijät ovat todennäköisesti olleet syynä sairastumisiin.

– Asukkaat palvelutalossa ovat karanteeninomaisessa tilassa, myös ne, joilla ei ole todettu tartuntaa. Asukkaiden välisiä kontakteja pyritään välttämään. Työntekijät pitävät suojaimia. Käytössä on maakunnallisen ohjeistuksen mukaiset varotoimet, Käkelä kertoo.

Elokuulta lähtien koronavirus on Kuusamossa tehdyissä testeissä ollut pääasiassa deltavarianttia. Torstaihin mennessä Kuusamoon ei ollut vielä saatu laboratoriotuloksia meneillään olevan tautiryöpyn testien variantin määrityksistä.

Tapausten määrä Kuusamossa tuntuu kauhistuttavan joitakuita ja aiheuttavan jopa paniikinomaista reagointia.

Käkelä toivoo ihmisten ymmärtävän, että virusta ei nykyoloissa saada häädettyä, vaikka tehtäisiin mitä. Viruksen kanssa pitää opetella elämään, ja siihen on keinonsa.

– On kaksi vaihtoehtoa, joko kohdata virus rokotettuna tai rokottamattomana. Riski vakavalle taudille on merkittävästi pienempi rokotettuna. Yhteiskuntaa ei voi pitää loputtomasti kiinni. Vaikka ihmiset suljettaisiin koteihinsa, viruksen leviäminen vain hidastuisi, mutta ei pysähtyisi. Ja kun taas avattaisiin yhteiskuntaa, virus nostaisi uudestaan päätään.

Erityisesti Käkelä haluaa korostaa, että alle 12-vuotiaille, joita Suomessa siis ei toistaiseksi rokoteta, oirekuva on hyvin lievä, vastaava kuin flunssassa.

– Tartunnanjäljityksen haastatteluissa on tullut esiin, että oireina on ollut nuhaa, kurkkukipua ja päänsärkyä. Joillakin tauti nostattaa hieman lämpöä. Harvalla kuume on noussut 39 asteeseen asti. Haju- ja makuaistin puutosta lapsilla ei juurikaan ole ollut.

Oireilu on Käkelän mukaan vaihdellut yhden päivän lievästä kurkun kutinasta monaisempaan viikon jatkuneeseen tautiin.

Lapsen sairastuminen on monessa tapauksessa seurannut rokottamattomien sisarusten ja vanhempien sairastumisia.

– On voinut käydä niinkin, että vanhempi on tuonut taudin perheeseen muualta. Vaikuttaa myös siltä, että rokotettu vanhempi tartuttaa lapsiaan rokottamatonta vanhempaa harvemmin, Käkelä sanoo.

Kuusamossa on tällä ja viime viikolla ollut ainakin neljä laajempaa tartuntaketjua ja lisäksi pienempiä ketjuja. Perhepiirien ulkopuolella tartuntoja on tullut normaaleissa vapaa-ajan kanssakäymisissä.

THL:n rokotustilasto kertoi torstaina 11.11., että Kuusamossa 12-vuotiaista ja sitä vanhemmista kaksi koronarokoteannosta oli saanut 79,6 prosenttia, Taivalkoskella 77,1 prosenttia ja Posiolla 81,5 prosenttia kuntalaisista.
THL:n rokotustilasto kertoi torstaina 11.11., että Kuusamossa 12-vuotiaista ja sitä vanhemmista kaksi koronarokoteannosta oli saanut 79,6 prosenttia, Taivalkoskella 77,1 prosenttia ja Posiolla 81,5 prosenttia kuntalaisista.
Kuva: Vesa Joensuu

Kaupungin tiedottamista meneillään olevassa tilanteessa on arvosteltu.

– Jos yksittäinen oppilas on koronan takia poissa koulusta, siitä ei ole syytä ilmoittaa koko koulun laajuisesti jo henkilötietojen suojankin takia, Käkelä sanoo.

– Mutta jos useita on poissa, niin totta kai siitä tiedotetaan. Yhteistyö koulujen kanssa ja tiedottaminen on minun mielestä toiminut hyvin.

Kuusamon kouluissa on käytetty valtakunnallista yleisohjeistusta.

– Ei mennä sairaana kouluun, ja huolehditaan hyvästä käsihygieniasta. Sellaisten alle 12-vuotiaiden, joilla on rokottamaton vanhempi tai yli 16-vuotias muu perheenjäsen, pitää mennä koronatestiin, kun on tullut oireita, Käkelä kertaa.

– Rokotussuojattujen vanhempien lapset voivat sairastaa taudin kotona ilman testausta. Ennen kouluun palaamista pitää olla kaksi vuorokautta oireettomana.

Kaupunki tiukensi 9. marraskuuta perusteita koronatestin ottamiseen. Tiukennus koskee perheitä, joissa virustartunta on jo todettu.

Uuden rajauksen mukaan testiin ei tarvitse tulla, jos perhealtistuksen takia karanteenissa oleva henkilö alkaa oireilla koronavirustartuntaan sopivin oirein 2–7 vuorokauden sisällä perheenjäsenen oireiden alusta. Henkilölle asetetaan eristyspäätös oireiden ja perheenjäsenen todennetun tartunnan perusteella. Oireiden alkaessa tulee olla yhteydessä flunssapolille. Sieltä välitetään yhteydenottopyyntö tartunnanjäljitykseen.

Koronaviruksella, kuten muillakin hengitystieinfektioviruksilla, on voimakkain tartuttavuus oireiden alkupäivinä, ja tartuttavuus laantuu yleensä 5–7 vuorokauden kuluessa. Sen jälkeen virusta on elimistössä erittäin harvoin henkilöillä, joilla ei ole puolustuskykyä alentavia sairauksia tai lääkityksiä.

Miksei altistumispaikoista kerrota?
Reino Hämeenniemi

Posion kunta tiedotti torstaina kahdesta koronatartuntalöydöksestä sekä siitä, että samana päivänä virukselle oli voinut altistua S-marketissa.

Miksi Kuusamon kaupunki ei ole viime aikoina kertonut ajankohtia ja paikkoja mahdollisista altistumistilanteista?

– Kuusamossa ei ole julkaistu tiedotteita paikoista, joissa on voinut altistua, koska nyt kun yhteiskunta on auki, virus liikkuu siellä, missä ihmisetkin liikkuvat. Taudille on voinut ja voi jatkossakin altistua missä tahansa, missä ihmisiä kokoontuu. Tästä syystä yksittäisiä paikkoja on ihan turha listata, vastaa Kuusamon kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Marika Käkelä.

– Tärkeämpää on ottaa rokotukset ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja käyttää tarvittaessa maskia.

Karanteenin tarpeesta on joillakin ollut Kuusamossa epätietoisuutta.

Kaupungin hoitotyön johtaja Marjo Jurmu sanoo, että jotkut ovat asettaneet itse itsensä epäviralliseen karanteeniin, vaikkei heille ole soitettu tartunnanjäljityksestä.

– Kun saamme tiedon, että joku on koronapositiivinen, otamme häneen yhteyden ja kartoitamme, ketkä mahdollisesti ovat altistuneet. Olemme ottaneet yhteyden kaikkiin altistuneisiin. Perheisiin tiedotamme perheenjäsenen sairastumisesta joka tapauksessa, Jurmu kertoo.

– Viime viikolla tartunnanjäljitys oli hetkellisesti ruuhkautunut. Mutta tällä hetkellä Kuusamossa koronapositiiviset saadaan kontaktoitua samana päivänä, ja altistuneisiin ollaan yhteydessä viimeistään seuraavana päivänä. Tähän voi olla ihan tyytyväinen. Helsingissä on ollut monta kuukautta sellainen tilanne, että altistumisesta saattaa tulla asianomaiselle tieto vasta kahden viikon päästä, Käkelä sanoo.

Karanteenimääräyksen antaa aina tartuntatautilääkäri. Hän allekirjoittaa todistuksen, joka voi oikeuttaa tartuntatautipäivärahaan.

Altistumiseksi määritellään tämänhetkisen alueellisen ohjeen mukaan vasta se, että on ollut sairastuneen kanssa useita tunteja läheisessä tekemisissä. Satunnaisista lyhyistä kontakteista tartuntoja ei tutkimusten mukaan tule juuri ollenkaan, Käkelä sanoo.

Koululuokassa altistuneiksi katsotaan ainoastaan läheisimmät kaverit, joiden kanssa lapsi on eniten tekemisissä, monesti vapaa-ajallakin. Nämä kaverit kartoitetaan haastattelun avulla.

Koronatestejä tehdään Kuusamon terveyskeskuksen flunssapolilla. Sinne kuljetaan rakennuksen järven puoleisesta ulko-ovesta, jossa on liikennevalot.

Antigeenipikatestiin voi mennä myös Rukalle lääkäriasemalle Benelle, joka on Kauppakeskus Kumpareen talossa.

Kaupunki tiedotti 9. marraskuuta verkkosivuillaan, että koronanäytteenotto flunssapolilla uhkaa ruuhkautua. Sen takia näytteen ottamisen perusteisiin tehtiin tiukennus.

– Kotitesteihin saa testipakkauksia apteekista ja kaupoista. Ne ovat luotettavia. Positiivinen tulos pitää kuitenkin varmentaa terveyskeskuksessa, Marjo Jurmu neuvoo.

Verkkosivulla omaolo.fi voi tehdä koronavirustaudin oirearvion, jos epäilee tartuntaa. Sivulle on linkki Koronavilkku-sovelluksesta.

– Omaolossa kysytään hyvin tarkkaan oireista ja neuvotaan, tarvitseeko tulla testiin, Jurmu sanoo.

Valtakunnallinen koronaneuvontapuhelin (0295 535 535) on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä.

Lue lisää: Ko­ro­na­krii­si syvenee Kuu­sa­mos­sa – Ko­ro­naan eri­kois­tu­nut tutkija Liisa Laine ja vapaa toi­mit­ta­ja Eliisa Mäkelä vaa­ti­vat kau­pun­gil­ta pitkän ja lyhyen ai­ka­vä­lin ko­ro­na­stra­te­giaa