Voi­lei­pä­kak­kua vissiin etänä nau­tit­ta­va – vielä ei pääse sis­kon­poi­kien kanssa ver­koil­le tai hillaan

-
Kuva: Mikko Halvari

Elämme kaikin puolin erikoista aikaa. Saa nähdä kuinka kauan jatkuu ennen kuin tilanne palaa normaaliksi. Voi olla, että tämän koronaviruspandemian hävittyä maapallolta emme enää palaa lainkaan siihen alkupisteeseen, josta muutama viikko sitten lähdettiin liikkeelle. Kaikki muuttuu ja se on varmasti suurimmalta osaltaan hyvä asia. Se, että asiat saadaan tämän myllerryksen jäljiltä järjestykseen, kestää varmasti vuosia.

Tämä aika koettelee varmasti monia ihmisiä ja pistää esimerkiksi pienet yrittäjät ahtaalle. Ravintoloissa ei syödä tai juoda, joten ainoa mahdollisuus on noutaa evästä kotiin, mikäli aikoo ravintolaruokaa pureskella. Monet ravintolat näyttävätkin tarjoavan kotiinkuljetusta. Samoin on myös kauppaliikkeitten kohdalla. Kuusamossakin saa tarvittaessa ostokset kotiportaille. Se on hyvä. Viinakaupassa ei kuitenkaan kotiinkuljetuspalvelua taida vielä olla.

Tässä ajassa tulee lähinnä oltua paikoillaan ja välillä käytyä ulkona. Mitään ylimääräistä ei tarvitse harrastaa. Se on toisaalta hyvä. Eipä tule huonoa omatuntoa siitä, kun ei ole tullut mentyä kuntosalille tai uimahalliin. Kotioloissa voi kuntoilla vaikka halkoja hakkaamalla. Kirvestä ei kuitenkaan passaa polveen napauttaa. Tulisi terveyskeskukseen turhaa ruuhkaa moisesta. Pilkilläkin voi käydä, kunhan ei tipahda avantoon.

Tässä ajassahan monien kaukaisten ystävien ja sukulaisten näkeminen on toimivien atk-värkkien ja matkapuhelinten varassa. Onneksi nykyään yhteydenpito - jos nyt ylipäänsä yhteyksissä haluaa olla – sujuu aika laila mutkattomasti. Se on hyvä se. Internet suo mahdollisuuksia myös esimerkiksi livekonserttien seuraamiseen. Tällaisena aikana sekin on hyvä. Eipähän tule harmiteltua, kun jäi ne liput ostamatta jonkin huomattavan artistin keikalle, joka olisi kuitenkin peruttu. Saa nähdä miten käy esimerkiksi tulevan kesän festivaalien? Toistaiseksi – kai onneksi voi sanoa – en ole vielä hankkinut pääsylippuja mihinkään, vaikka monessakin paikkaa Suomessa olisi ihan mielenkiintoisia esiintyjiä.

Pistäähän tämä aika kyllä miettimään, että milloin sitä näkee ihmisiä oikein livenä. Viikko sitten maanantaina Tampereella putkahti maailmaan nuoremmalle sisarelleni toinen lapsi. Tällaisena aikana ei tiedä, että milloinhan sitä pääsee esittäytymään tuolle uudelle sukulaiselle. Ja mitenhän käy esimerkiksi tulevien ristiäisten? Onko sitä meikäläisellä haahuiltava kuin eno veneessä jonkin sosiaalisen median kautta tapahtuvan liveseurannan ääreen ja syötävä voileipäkakkua etänä Koillismaalla samalla, kun suvun nuorimmainen saa nimen? Saapa nähdä. Aika näyttää kuinka käy.

Nyt on kaiken kaikkiaan tärkeintä säilyttää maltti ja pysyä rauhallisena. Mihinkään ei loppujen lopuksi ole kiirettä. Kyllä asiat lutviutuvat ajallaan.

Nyt on kaikista parasta vaan pysyä pirtissä ja odottaa.

Sitä paitsi eipä sitä vielä tänä kesänä pääse kuitenkaan pienten siskonpoikien kanssa hillaan tai verkoille, joten antaa ajan kulua.