Valokuitu: Sö­der­lun­dien perhe sai va­lo­kui­dun 19 vuoden odo­tuk­sen jälkeen

Toimittajalta: Toi­mit­ta­jal­ta: In­huil­laan­kos nyt oikein ura­kal­la vai syö­dään­kös samalta lau­ta­sel­ta?

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Päi­vit­ty­vä seu­ran­ta: näin ko­ro­na­vi­rus muuttaa elämää Koil­lis­maal­la - Tai­val­kos­ken seu­ra­kun­ta ra­joit­taa toi­min­taan­sa, neu­vo­laan vain täysin ter­vee­nä

Koillissanomat kerää ja päivittää tähän juttuun tietoja koronaviruksen vaikutuksista alueella.

Haluatko yleisön tietoon koronaviruksen aiheuttamat muutokset edustamasi yhteisön toimintaan? Ole yhteydessä toimitukseen toimitus@koillissanomat.fi tai p. 040 575 3773.

14.3. klo 15.36 Posion eläkeliitto keskeytti kerhotoimintansa

Eläkeliiton Posion yhdistys on toistaiseksi keskettänyt kaikkien yhdeksän kerhonsa toiminnan, sulkenut kirpputorinsa, siirtänyt kevätkokousta ja peruuttanut kevään tapahtumat koronaviruksen vuoksi. Myös vierailut asumispalveluyksiköihin on peruttu, yhdistys tiedottaa.

14.3. klo 14.28 Neuvolassa vain puhelimitse

Kuusamon neuvolassa asiointi ja ajanvaraus tapahtuu puhelimitse jatkossa. Jos tarvitset aikaa neuvolaan tai haluat muuttaa tai peruuttaa aikasi, ole hyvä ja asioi puhelimitse.

Tehdyt sairauslomatodistukset postitetaan neuvolasta.

Lisäksi neuvolasta toivotaan, että asiakkaat kulkevat B-oven kautta, eli fysioterapiaoven ja lääkäreiden vastaanoton keskeltä terveyskeskuksen etupihan puolelta.

- Ja muistathan asioida täysin terveenä, neuvolan Facebook-julkaisussa toivotaan.

14.3. klo 14.20 Taivalkosken seurakunta rajoittaa toimintaansa

Taivalkosken seurakunta toivoo, että yhteydenotot seurakuntaan tehdään  puhelimitse tai sähköpostilla. Lisäksi jumalanpalvelukset pidetään internetlähetyksinä, viikkotoiminta keskeytetään. Seurakunta kertoi muutoksista tiedotteella.

Taivalkosken seurakunta järjestää jumalanpalvelukset kirkossa sunnuntaisin klo 10. Jumalanpalvelukset lähetetään internetin kautta. Mikäli viranomaisilta tulee kokoontumiskieltoja, asiasta informoidaan myös sivulla taivalkoskenseurakunta.fi.

Seurakunta huolehtii myös kristillisistä toimituksista, kuten hautajaisista, kasteista ja vihkimisistä. Tilaisuuksien järjestämistä koskevat ohjeet päivittyvät jatkuvasti ja ajantasaisen tiedon saa kirkkoherranvirastosta.  Kirkkoherranvirasto on avoinna ma-ke klo 9-12 ja palvelee ainoastaan puhelimitse, puhelin 040 350 9047.

Diakoniatyön avustusasioissa pyydetään olemaan yhteydessä puhelimitse diakonissa Heidi Keräseen, puhelin 040 753 6365.

Kaikki seurakunnan viikkotoiminta keskeytetään toistaiseksi. Ei siis järjestetä kerhoja, kuoroja, piirejä, leirejä eikä retkiä.

Kättelystä pidättäydytään kaikissa tilanteissa.  Presidentti Niinistö sanoi haastattelussa, että tarvitaan fyysistä etäisyyttä, mutta henkistä lähentymistä. Tämä on hyvä ohje, sillä tarvitsemme keskinäistä tukea ja rohkaisua.

- Saamme olla luottavaisella mielellä, että mitään ei tapahdu meille Taivaallisen Isän sitä tietämättä. Kristus on luvannut olla kanssamme joka päivä. Saamme samanaikaisesti olla uskon ja järjen ihmisiä. Saamme turvautua Jumalan huolenpitoon ja samalla tehdä voitavamme, että voisimme jarruttaa koronaepidemian leviämistä, vs. kirkkoherra Maaria Perälä sanoo tiedotteessa.

Seurakunnan kaikki työntekijät ovat valmiita keskusteluun ja esirukoukseen. Voit pyytää myös apua asioiden hoitamiseen. Yksityisehtoollista voi pyytää kirkkoherralta ja diakonissalta.Ennen 14.3. julkaistut tiedot alla

Rukan isot tapahtumat peruttu

Ruka-Kuusamon matkailuyhdistys on perunut kaikki kevään isot yleisötapahtumat.

Peruttujen tapahtumien joukkoon kuuluvat  Ruka Ski Pride, Suomen suurin suklaamunajahti, LUMI (Luminous Artist Festival), Ruka Spring Break ja Wappulounas. Polkujuoksutapahtuma NUTS on siirretty kesäkuun alkuun.

Peruutettuihin tilaisuuksiin lippuja ostaneiden ja matkajärjestelyitä tehneiden asiakkaiden tulee olla yhteydessä siihen tahoon, missä liput, majoitus tai muut matkajärjestelyt on tehty, matkailuyhdistys ohjeistaa.


Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani on yhteenhioutunut kokoonpano, jolta on lupa odottaa rytmiä, karnevaalia, akustista tunnelmointia, surumielistä kaihoa ja isoa iloa
Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani on yhteenhioutunut kokoonpano, jolta on lupa odottaa rytmiä, karnevaalia, akustista tunnelmointia, surumielistä kaihoa ja isoa iloa

Kuusamotalon tapahtumia peruttu

Terveyden- ja hyvinvointilaitos THL:n suositus peruuttaa Coronavirusepidemian vuoksi yli 500 henkilön tapahtumat toukokuun loppuun saakka näkyy konkreettisesti myös Kuusamotalolla.

Tapahtumajärjestäjät ovat perjantaina peruneet Jaakko Saariluoman (20.3.), Tuure Kilpeläisen (27.3.) ja Suvi Teräsniskan (29.3) konsertit.

Kuusamo-opisto on perunut kevään We dance -tanssinäytöksensä (2.4.). Niin ikään Kuusamosta Rovaniemelle suunniteltu teatterimatka (28.3.2020) Neljäntienristeykseen jää toteuttamatta, kun Rovaniemen kaupunginteatteri on perunut esityksensä maaliskuun loppuun saakka.

Kevään muusta ohjelmistosta tiedotetaan, kun tiedetään isää tapahtumien toteutumisesta.


Kuusamotalon vieraiden toivotaan  huomioivan viranomaisten antamat yleiset ohjeet ja noudattavan erityisestä hygieniaa yleisötilaisuuksissa. Sairaana tai oireisena tapahtumiin ei tule osallistua.


Kaupungin kulttuuritoimi ja Kuusamotalo tiedottavat tarvittaessa tapahtumistaan lisää sosiaalisessa mediassa ja kaupungin nettisivuilla.

Myös hiippakunnan Bachin H-molli Pyhän Ristin kirkossa siirtyy tuonnemmaksi eikä musiikkiopiston pääsiäiskonserttia järjestetä tänä keväänä.

Salibandyliiton sarjat pysähtyivät

Salibandyliiton hallitus on päättänyt pysäyttää kaikki Salibandyliiton sarjat perjantaista lähtien koronaviruksen takia.

Lauantaina salibandyliiton hallitus päätti yksimielisesti lopettaa myös pääsarjojen eli miesten ja naisten Salibandyliigan sekä miesten Divarin pelikaudet koronaviruksen (COVID-19) takia. Pelikausi loppuu kauden 2019-20 osalta kaikkien näiden sarjojen osalta välittömästi.

Aloitettuja miesten Salibandyliigan ja miesten Divarin pudotuspelejä ei jatketa eikä naisten Salibandyliigan pudotuspelejä aloiteta. Pääsarjojen karsintapelejä ei myöskään pelata.Tiistaiaamun harjoituksissa Pölkky Kuusamon pelaajat hakivat turhaan virettä torstaina alkaviin puolivälieriin.
Tiistaiaamun harjoituksissa Pölkky Kuusamon pelaajat hakivat turhaan virettä torstaina alkaviin puolivälieriin.
Kuva: Mikko halvari

Pölkky Kuusamon kausi pakettiin

Torstai-illalle suunniteltu Pölkky Kuusamon naisten Mestaruusliigan puolivälierien ottelu peruttiin, kun Lentopalloliitto päätti pysäyttää sarjatoiminnan toistaiseksi.

Lauantaina Lentopalloliiton hallitus päätti lopettaa aikuisten sarjatoiminnan kokonaan kaudelta 2019-2020

Lue lisää aiheesta täältä.

Myös Arttu Wiskarin keikka Rukan Piste-ravintolassa peruttiin torstailta.

Toukokuun loppuun suunniteltu NUTS Karhunkierros siirtyy.
Toukokuun loppuun suunniteltu NUTS Karhunkierros siirtyy.
Kuva: Mikko Halvari

NUTSin päivä vahvistui: 5.-6.6.

Toukokuun loppuun suunniteltu NUTS Karhunkierros -ultrajuoksutapahtuma on päätetty siirtää hallituksen ohjeistuksen vuoksi.

- NUTS Karhunkierros -tapahtuman (3000 osallistujaa - Kuusamo/Salla/Ruka/Oulangan kansallispuisto) siirto 22.-23.5. -> 5.-6.6. 2020 voidaan vahvistaa. Ratkaisuun on päädytty kaikkien tapahtumaa järjestävien osapuolten yhteisymmärryksessä, tapahtuman johtaja Eppu Lumme kertoo.

NUTS-organisaatiossa oli varauduttu mahdolliseen perumiseen jo aiemmin.

– Kyllähän me ollaan sitä tietenkin vaihtoehtona pohdittu, mietitty miten se vaikuttaa, edelleen ollaan oltu järjestämässä ja järjestetään, suunnitelmia jatketaan kuten tähänkin asti. Järjestelyjä ei pistetä jäihin.

Lumpeen mukaan asiat täytyy laittaa perspektiiviin.

– Tämähän on vain yksi ulkoilutapahtuma muitten joukossa. Tietenkin aiheuttaa meille toimenpiteitä ja kaikennäköistä päänvaivaa ja muutakin vaivaa. Yritetään suhtautua tähän niin, että se ei ole maailman suurin asia. Nyt on isompiakin ongelmia yhteiskunnalla taklattavaksi kuin muutama urheilutapahtuma, Lumme sanoi torstaina.

Jääkiekkokausi ohi

Kuusamon Pallo-Karhujen jääkiekkopelit ovat ohi tältä kaudelta.

Suomen Jääkiekkoliitto tiedotti myöhään torstai-iltana, että koronavirus lopettaa Jääkiekkoliiton alaisten sarjojen kauden.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Kuusamon Pallo-Karhujen edustusjoukkueelta jäävät pelaamatta viikonlopun ohjelmassa olleet III-divisioonan pohjoislohkon finaaliottelut. PaKan oli määrä kohdata KuKi HT perjantaina Kuhmossa ja lauantaina Kuusamossa.

Pallo-Karhut Jääkiekko ry:n johtokunta on päättänyt peruuttaa kaikki harjoitukset maanantaihin saakka. Asiaa käsitellään johtokunnan kokouksessa maanantai-iltana, jonka jälkeen tiedotetaan jatkosta.

Jääradan SM-kilpailut peruttu

Kuusamossa viikonloppuna ohjelmassa olleet jääradan SM-kilpailut on peruttu. Autourheilun keskusliitto AKK-Motorsport ry tiedotti torstai-iltana peruvansa liiton alaiset kilpailut toukokuun loppuun saakka henkilömäärästä riippumatta.


Kuusamon tapahtuma olisi ollut suuruudeltaan alle 500 ihmisen yleisötapahtuma.

– Jääradan SM kisat peruttu. Valitettavasti emme kaikesta yrityksestä huolimatta saaneet lupaa järjestää kisoja vaikka koitimme saada luvan ajaa kisat ilman yleisöäkin, todetaan tapahtuman Facebook-sivuilla.

Kuusamon seurakunta odottaa kirkon yhteistä ohjeistusta seurakunnan tilaisuuksien suhteen.
Kuusamon seurakunta odottaa kirkon yhteistä ohjeistusta seurakunnan tilaisuuksien suhteen.
Kuva: Helena Matila

Seurakunta peruu parisuhdeillan, ei ehtoollisia Talvisodan päättymisen muistojuhlassa

Kuusamon seurakunta on perunut ensi viikon keskiviikolle suunnitellun parisuhdeillan. Huominen talvisodan päättymisen muistojuhlta sen sijaan pidetään suunnitellusti.

–  Kirkossa on hartaus, eli ei ole ehtoollista. Emme kättele. Myös juhla pidetään – sen muotoisena kuin se on mahdollista toteuttaa, kirkkoherra Taina Manninen kertoo.

– Arvioimme muita tilaisuuksia rauhassa odottaen kirkon yhteistä ohjeistusta. Olemme jo harkinneet, että pidämme toistaiseksi sanajumalanpalveluksia ja muistutamme verkkokirkosta. Olemme ihmisten käytettävissä henkilökohtaisiin keskusteluihin ja yksityisiin ehtoollisiin. Kirkolliset toimitukset hoidamme sovitusti.

Hopeasompan kilpailunjohtaja Matti Tyni.
Hopeasompan kilpailunjohtaja Matti Tyni.
Kuva: Mikko Halvari

Hopeasompakilpailut Taivalkoskelta peruttu

Perjantaina Taivalkoskella alkavaksi suuri hiihtotapahtuma Hopeasompa peruttiin koronaviruksen takia. Asian vahvisti Koillissanomille Hiihtoliiton maastohiihdon lajipäällikkö Eero Hietanen vähän ennen kello 15 torstai-iltapäivällä.

– Päätös tehtiin Hiihtoliitossa hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen. Tämä päätös tehtiin pakon edessä, ei kahta sanaa.

Hopeasompaan odotettiin yli 500 osallistujaa ympäri Suomen.

– Suuri osa kilpailijoista ja seurojen ihmisistä on jo matkalla Taivalkoskelle. Nyt autojen nokat kääntyvät takaisin. Emme voi muuta kuin valittaa, Hirvonen toteaa.

Tänä viikonloppuna ohjelmassa olleiden maastohiihdon Hopeasomman loppukilpailujen lisäksi Taivalkoskelta jäävät pitämättä myös mäkihypyn ja yhdistetyn Hopeasompa-kilpailut. Mäessä ja yhdistetyssä olisi Taivalvaaralla pitänyt kisata viikon kuluttua 20.-22. maaliskuuta.

FC PaKa keskeyttää harjoitukset

Palloliiton liittohallitus päätti torstai-iltana keskeyttää Palloliiton kilpailutoiminnan maaliskuun loppuun asti.

Kuusamolainen jalkapalloseura FC PaKa kertoi torstai-iltana Facebookissa keskeyttävänsä harjoitukset Palloliiton ja Valtioneuvoston suositusten mukaisesti maaliskuun loppuun asti.

Lumilautaliitto peruu kisoja ja siirtää Rukan Spring Campin syksyyn

Lumilautaliitto tiedotti perjantaina peruvansa kevään SM-tapahtumat Kasurilassa ja Tahkolla ja siirtävänsä Rukan Spring Campin syksyyn.

Bessin keikka Quplassa peruttu

Perjantai-iltana Kuusamossa ravintola Quplassa piti esiintyä Bessin. Keikka on kuitenkin peruttu.

Kelkkakisat peruttu

Kuusamossa ei ajeta ensi viikon lauantaina moottorikelkkaenduron SM-osakilpailua. Kuusamon moottorikelkkailijat tiedottivat päätöksestä tapahtuman Facebook-sivuilla perjantai-iltana.

– Suomessa vallitsevan virustilanteen ja siihen liittyvien varotoimenpiteiden vuoksi joudumme perumaan Kuusamon endurokilpailut. Olemme koko päivän selvittäneet nykyistä tilannetta ja tilanteen kehittymistä ohjeistuksien ja taudin leviämisen suhteen. Vaihtoehtoisesti yritimme hoitaa kilpailut ohjeistamalla kaiken lähikontaktin jne mahdollisimman vähäiseksi ja riskittömämmäksi. Emme kuitenkaan osaa ennustaa seuraavan viikon tapahtumia ja ohjeistuksien/kieltojen etenemistä, jotka eivät nykyisestä ainakaan helpotu, todetaan päivityksessä.Rukalta perutaan alppihiihto- ja freestylekisoja

Ski Sport Finlandin hallitus on perjantain puhelinkokouksessaan useista kilpailujen perumisesta niin alppihiihdon kuin freestylen osalta. Joukossa on myös kilpailuja, jotka olisi pitänyt järjestää Rukalla.

Kaikki alppi- ja freestylehiihdon FIS-kilpailut on peruttu 3. huhtikuuta asti. Rukalla olisi pitänyt laskea FIS-pujottelut 18.-19. maaliskuuta.

Rukalta on peruttu myös 16.-19. huhtikuuta kalenterissa olleet freestylehiihdon SM-kilpailut.


Seurat voivat omalla päätöksellään järjestää muita omia kilpailutapahtumiaan, elleivät kansalliset tai paikalliset terveysviranomaiset tai Olympiakomitea ohjeista toisin. Seuroilla on oikeus itsenäisesti perua jo kalenterissa olevat tapahtumat, todetaan Ski Sport Finlandin tiedotteessa. Ski Sport Finland ohjeistaa myös muun muassa perumaan kaikki sisätiloissa järjestettävät tapahtumat tai siirtämään ne ulos

Jäsenseurojen normaalin harjoitustoiminnan osalta seurat vastaavat itse omasta toiminnastaan ja päätöksistään järjestää tai peruuttaa harjoituksia ja muita tapahtumia. Harjoitustapahtumissa on syytä noudattaa varotoimenpiteitä sekä kaikkia Valtioneuvoston ja THL:n antamia ohjeita ja suosituksia viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Suurten ryhmien kokoontumista tulisi välttää.

Lauluilta Kurkijärven kylätalolta peruttu

Kuusamossa Kurkijärven kylätalolla järjestää lauluilta sunnuntaina. Tilaisuus on kuitenkin peruttu varotoimenpiteenä koronan vuoksi.


Kuusamon Erä-Veikot keskeyttää harjoitus-, valmennus- ja kilpailutoiminnan

Kuusamon Erä-Veikot ry on päättänyt keskeyttää jaostojensa harjoitus-, valmennus- ja kilpailutoiminnan toistaiseksi. Päätös nojaa Suomen hallituksen, Terveyden ja hyvinvointilaitoksen suosituksiin sekä Aluehallintovirastojen määräyksiin, jolla halutaan ehkäistä koronaviruksen leviämistä maassamme.

Linjaus koskee kaikkea virallista seuratoimintaa, kuten ohjattuja sisä- ja ulkoharjoituksia, valmennustapahtumia ja hiihtokouluja.  Omatoimista harjoittelua on toki mahdollista tehdä mm. laduilla, nyt kun olosuhteet siihen ovat hyvät.Punaisen Ristin Kuusamon Kansainvälinen klubi jää tauolle

Punaisen Ristin Kuusamon kansainvälinen klubi on tauolla ainakin seuraavat kaksi viikkoa. Klubi on kokoontunut maanantai-iltaisin Nuortentalo Winssissä Kitkantiellä.
Uintikisat peruttu, KEV:n kilparyhmän pitäisi leireillä viikon päästä Kuusamossa

Uimaliitto on perunut kaikki Uimaliiton alaiset kilpailut toukokuun loppuun saakka.

Kuusamon Erä-Veikkojen uinnin kilparyhmän pitäisi leireillä Kuusamossa viikon kuluttua. Vielä perjantai-iltapäivänä tieto oli, että leiri järjestettäisiin suunnitelmien mukaan.

Naisvoimistelijat tauolla

Kuusamon Naisvoimistelijoiden kaikki ryhmätoiminta on tauolla 14.-29.maaliskuuta. Jatkosta tiedotetaan myöhemmin.

Kirjasto perui lukukoiran vastaanotot

Kuusamon pääkirjasto ja kirjastoauto Raito palvelevat toistaiseksi ilmoitettujen aukiolojen ja aikataulujen mukaisesti. Lukukoira Kassun vastaanotot on peruttu tältä keväältä. Muiden tapahtumien kohtalosta tiedotamme lisää ensi viikolla, todetaan kirjaston Facebookissa.


Hallitus on päättänyt suosituksista koronaviruksen hillitsemiseksi, joiden mukaan kaikkki yli 500 henkilön yleisötapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka. Hallitus suosittelee myös, että muiden kokontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä.

Hallitus kertoi suosituksistaan torstai-iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa.