Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Seppo Sal­mi­sen ko­lum­ni: Suomi kulkee tuhon tietä, sanovat lo­pul­li­sen to­tuu­den löy­tä­neet – riip­pu­mat­ta siitä, keitä hal­li­tuk­ses­sa on

-

Koronaviruksen torjunta jos mikä on jakanut kansaa vähintään kahtia. Vaikka kyse on enemmän lääketieteellisen osaamisen siirtämisestä hallituksen päätöksiksi, suhtautumista niihin jakaa paljon enemmän poliittinen suuntaus.

Rajoituksiin suhtautuvat myönteisesti pääosin hallituspuolueiden kannattajat, niitä moittivat epäselviksi, ristiriitaisiksi ja huonoiksi oppositiopuolueiden kannattajat. Ja molemmissa leireissä vedotaan asiantuntijoihin. Niitäkin on riittänyt vähintään kahteen junaan.

Kun tätä soppaa hämmentävät vielä varsinkin iltapäivälehdet, somessa päättömiä salaliittoteorioita viljelevät ”asiantuntijat” sekä joka nurkasta vääryyksiä ja eliitin sortoaikeita löytävät kaiken vastustajat, ei ihme että osa kansasta on pyörällä päästään tässä hullunmyllyssä.

Kun lääketieteen asiantuntijatkaan eivät osaa täysin varmasti sanoa, mikä milloinkin olisi parasta, julisti toinen iltapäivälehti pääkirjoituksessaan tietävänsä täydellä varmuudella, että Suomi on ”Kehnojen koronaohjeiden maa”.

Nykyään toimittajat näyttävät uskovansa vahvasti, että he tietävät kaiken kaikesta.

Hiukan vajaat viisikymmentä vuotta sitten kun olin opiskelemassa journalismin periaatteita, luennoilla tähdennettiin, että ette te voi tietää kaikesta kaikkea. Tärkein opetus oli, että koittakaa löytää ne, jotka kulloisestakin aiheesta tietävät meitä enemmän ja kysykää heiltä.

Mutta jos löydätte jonkun, joka on löytänyt täydellisen totuuden, suhtautukaa vastauksiin varauksella, parempi kysyä sellaiselta, joka vielä koittaa löytää sitä totuutta.

Tämänkin vuoksi jopa hymyilyttäisi se, että varsinkin somesta voi joka päivä lukea jonkun poliittisen herätyksen saaneen julistavan nykymenon johtavan täydelliseen katastrofiin. Hymyilyttäisi, jollei se olisi samalla hiukan pelottavaakin.

Lopullisen totuuden löytäneet ovat viimeisen vuoden aikana harvinaisen yksimielisiä siitä, että Suomi kulkee tuhon tietä.

Kaikille niille, jotka ovat julistaneet osaavansa laskea, että Suomen sitoutuminen unionin pelastuspakettiin maksaa kolme miljardia, suosittelisin lukemaan Sixten Korkmanin viimeisimpiä kolumneja.

Korkman ei ole koskaan kuulunut niihin, jotka julistavat tietävänsä ehdottoman varmasti. Enemmän luottaisin kuitenkin hänen laskelmiinsa kuin muutaman somessa viisauttaan ja laskutaitoaan julistavan tuomiopäivän ennusteluihin.

"Koittakaa löytää ne, jotka tietävät meitä enemmän ja kysykää heiltä. Jos löydätte jonkun, joka on löytänyt täydellisen totuuden, suhtautukaa vastauksiin varauksella."

Iso joukko suomalaisia elää uskossa, että julkisen talouden hoito on täysin samanlaista kuin oman kotitalouden hoito. Joitain samoja lainalaisuuksia niissä on, mutta isoja erojakin niissä on.

Kaikkien ei ole mahdollista lukea taloustieteitä ja tuskin me maallikot aina edes ymmärtäisimme, mitä niissä opetetaan. Siitä huolimatta iso osa kansasta uskoo osaavansa asiantuntijoita paremmin sen, miten taloutta pitäisi hoitaa.

Hauskaa on seurata myös sitä, että olipa meillä päättämässä minkälainen koalitio tahansa, melkein samat joukot huutaa puskista, että tuhon tiellä ollaan.

No, ehkä he ovat oivaltaneet sen ikuisen totuuden, että pessimisti ei pety koskaan. Eli kannattaa olla aina pessimisti, vaikka uskoisin sen pitkän päälle olevan melko raskasta humeetille.

Kahtia jakautuu kansa muutostenkin edessä, maailma kun ei ole koskaan ollut paikallaan seisova vesi vaan muuttuu jatkuvasti. Osalle muutos merkitsee tuhon tietä, osalle taas mahdollisuutta.

Miettikää, kumpi on johtanut myönteisiin kehitysaskeliin.